Tuesday, June 21, 2011

kenangan bersama arwah zami ismail@pak uda..


aku amat mengagumi insan seni yang bernama zami ismail....seingat aku,bilamana aku mengenali siri drama yang ada di rtm waktu kecil dulu mmg keletah pak zami amat aku nantikan..kemudian namanya semakin mekar bila siri pi mai pi mai tang tu menjadi popular dan menjadi ikutan orang ramai pada masa itu...hinggakan nama watak yang dipegang beliau iaitu Pak Uda diingati sampai sekarang...hinggakan ada di kalangan khalayak tidak mengetahui nama sebenar beliau..

tahun 2011 mungkin telah menjadi rezeki aku untuk bersama-sama dengan beliau menjalani shooting filem "suatu malam kubur berasap"..masa berlangsung nya pengambaran tersebut beliau tidak sihat...kakinya bengkak dan beliau tersalah membaca sms...PM suruh datang jam 9pm dia ingat 9am keesokan harinya...

bila beliau mengetahui yang beliau tersilap membaca msg tersebut..beliau terus datang ke set pengambaran di kuang...dan sampai dalam jam 12malam...dengan keadaan yang tidak berapa sihat dia dtg dgn penuh semangat....melihat beliau datang,kami menjadi teruja...aku,along,angah,zack xfactor dan kerabat kerja semuanya ketawa bilamana dia menceritakan yang dia tersalah membaca sms...katanya..."lain kali tulis 9 malam ke 9 pagi...kalau ditulisnya 9am mmg aku tak tahu'...mukanya serius kemudian dia ketawa sambil terbatuk2...

dia kemudiannya mengambil skrip...menghafal...kemudian kami rehearsal dialog dgn nya...memang senang bekerja dgn arwah....pantang ada masa break beliau akan memanggil pembantunya abg meor untuk sebatang rokok....seraya aku akan melawak dengan dia.."abah,batuk2 pun boleh tahan hisap rokok ek.."...dia jawap.."alaaa...batuk makan ubat hilang ler....aku main2 je hisap rokok nih.."...kemudian kami semua ketawa...

ada satu scene aku kena berdialog dgn nya...mungkin disebabkan sudah lewat pagi...dia tersasul dan terus adlib....dalam film ini arwah towkey gerai makan...aku ni selalu lepak dekat gerai nya...dialognya macam ni.."macam biasa ler pak..saya nk teh tarik.."...dia jawab.."ok siap...maknye buat kan sirap satu.."...director tak cut...scene berjalan...air sampai...aku tanya.."aik saya order teh tarik..apsal yg dtg sirap merah.." dia jawap.."ye ke..." kemudian dia ketawa...hahahaa.....

itulah antara kenangan antara aku dan arwah zami ismail....anak nya opie zami jgak merupakan kenalan rapat aku....aku boleh merasai kesedihan yang dialami opie...kerana opie amat rapat dgn abah.....

buat abah....semangat mu dalam menjalani ibadah sebagai anak seni akan aku selami dan jadikan panduan dalam kembara dunia seni ku........

untuk arwah zami ismail........ALFATIHAH...

4 comments:

Daa.Aubrey here ! said...

sedih kan bro.... :( dier tu lagenda kan...

Anonymous said...

kengan terindah..wan pun pernah jumpa dia..huhuhuu

Miss Candy Mandy said...

sedihkan ? erm....

Yumida said...

al fatihah...semoga arwah ditempatkan bersama2 org beriman..amin

ade drama terbaru x? ske tgk rancangan yg mkn2 tu