Wednesday, February 01, 2012

antara glamour dan bakat..2

masa zaman kegemilangan hip hop,new jack swing dan yang sewaktu dengan nya aku juga punya group yg sedemikian rupa...nama group aku side one..group aku hire gempak jgk let sub pernah buat opening act tuk kump res'2 masa pasta penang...dan dengan tak disangka salad seorang dari ahli res'2 baby erin dan eein sampai skrg jd kwn aku..sebab kami sama2 terlibat dlm puteri gunung ledang the musical,pramlee the musical dan KMJ di istana budaya...group aku juga pernah bergelar juara di penang menerusi pertandingan sol fun discotheque talent search di penang..so kalu aku bley menari faham2 je ler..ahaks..!!

kemudian aku berkelana di KL..masa tu tahun 93..sambil kerja aku masuk pertandingan nyanyi..ada satu waktu tu aku masuk pertandingan karaoke medan mara..mmg ramai yg masuk almaklum ler masa tu klcc pun xder lg so tempat org lepak cuma di kotaraya,pertama,campbell dan medan mara..aku jadi naib juara..masa tu azmeer jadi juri...dia masa tu A&P di Pony canyon records...selepas pertandingan tu dia call aku suruh pergi ke ofis dia di sogo waktu tu..aku di offer untuk bersama dalam satu group musician yang dibentuk oleh pony canyon..tapi bila deal aku rasa tak seronok sebab bagi aku kalau nak ada group kena ada chemistry..so aku tolak offer itu..bayangkan kalu aku terima offer tu..maksudnya aku akan menjadi artis dh lama...hehehe...xder rezeki...

dalam tempoh itu aku masih mencuba dalam pelbagai pertandingan..sehinggalah aku terjumpa dengan member aku Wandi yang bekerja sebagai PR di Sony Music..masa aku masuk sinaran dulu aku sering ulang alik dari penang-kl..so selalu menumpang umah si wandi ni..di rumah wandi masa tu juga ada salah seorang ahli kump Spring...MP pemain bass..bila aku selalu on-off diaorg pun sruh aku stay trus kt kl..kump Spring masa tu anak emas Sony Music..album cfm jual ratusan ribu...so mereka pun menubuhkan syarikat yang menguruskan segala perjalanan seni mereka..maka aku pun ditawarkan untuk menjadi salah seorang board director di Spring entertainment..rezeki tanpa diduga...hehe..

semasa di Spring entertainment aku di beri kepercayaan oleh mereka untuk menjadi Emcee untuk annual dinner dan juga event2 yang spring entertainment dapat...so dari situ lah aku meraih pengalaman aku sebagai pengacara majlis...from nothing to sumething kata orang...ermm...aku terlupa pulak..sebelum aku stay di rumah wandi,aku pernah bekerja sebagai dj club..di penang dan juga di kl...di kl aku buat secara freelance..dan aku sering mengikuti tour yang sering dibuat oleh kent,salem,party f1 dan juga private function....dari situ juga aku belajar berkenaan dengan music mixing,music spining dan macam2 lagi...

selepas aku keluar dari spring entertainment pad tahun 1999,aku menjadi manager kepada farouk hussin..aku menjadi consultant persembahannya...aku juga menjadi kawan baik nya sampai kehari ini...tahun 2000 aku form company aku sendiri...freelance entertainment..sampai sekrang masih wujud dan aktif untuk event management for any occasion...so kalau orang nak cakap aku baru "KENAL' artis bila menjadi peserta raja lawak sememangnya SILAP..

ramai yang bertanya sebab apa aku masuk raja lawak??...ramai yang tak tahu aku pernah menjadi DJ di suria FM...dan juga host untuk RTM "kawasan saya" satu ketika dulu...

semuanya akan bersambung lagi....

3 comments:

Anonymous said...

kirenya da lama la abg azrul dlm bidang industri niey...:) teruskan kerjaya abg azrul , sy sbgai pminat sentiasa menyokong .. :)

M.Badri said...

Saya pun akan terus menyokong dr belakang abg Azrul.....hope dapat berjumpa dengan abg Azrul nanti..
Dari: Mohd Badrii@facebook

amymemey said...

kalau abg azrul jadi emcee utk dinner..berape bayarannye ye..
ape2 boleh call amy.. 03-78011647 or email amy_ap85@yahoo.com