Friday, May 29, 2009

INI RASA AKU PADA SATU MASA!!

sial!!.. pada rasa yang ada dalam diriku.. membuatkan aku sperti mahu menjerit pada semua!!.. namun mana suara hati aku..bersembunyi mungkin takut pada keadaan.. hanya dapat bersuara pada mata..yang melihat dan merasai peritnya.. satu persatu helaian rindu aku kutip.. semuanya seperti berkecai luluh melayang-layang.. mata aku dapat melihat helai demi helai rindu itu.. di tiup angin kenangan dan pengalaman.. dibawa ke deru yang jauh ditinggal.. mana pegangan kasihmu... tatkala jiwa bergoncang utuh.. seperti tiada iman dan tuhan.. meracau mencari sisa kebenaran.. konon nya kebenaran..namun itu hanya siulan syaitan yang berbisik!!.. kalau tidak kuat iman dan roh aku..mungkin kau tlah menjadi orang yang asing.. dalam hidup aku dalam jiwa aku.. namun aku masih punya TUHAN..yang sentiasa ada mata melihat dan mendorong ku.. untuk tidak terpesong dengan bisikan AYI..!! haluan hiduo kini terasing..mata aku masih mampu melihat dengan nada yang berbeza bagai..dengan nada yang berbeza cinta..

Monday, May 25, 2009

P.Ramlee dalam kenangan

29hb Mei nanti genap 36 tahun Allahyarham Tan Sri Dr P.Ramlee meninggalkan kita..tinggalkan segala impiannya..tinggalkan segala sukanya,deritanya,rohnya dan rasanya..apa yang ada hari ini adalah satu momento yang berharga dari beliau...

secara peribadi semua rakyat Malaysia mengenali dan meminati beliau..sampaikan ada yang berangan mahu menjadi seperti beliau...aku juga punya pengalaman yang tersendiri..apabila dapat 'berlakon' bersama dengan P.Ramlee itu sendiri...walaupun hanya di atas pentas PRamlee the musical namun semangat roh,cerita,gambaran,jiwa nya dapat dirasai..

amat mustahil kalau ada yang tidak mengenali beliau..apa saja pegangan jiwa mereka dari punkster ke hip hoppers..dari blues ke jazz..dari bodoh ke pandai..dari kaya ke miskin dari muda ke tua semuanya mengenali beliau kalau tak banyak pun paling sedikit mesti tahu tentang beliau...

aku sempat menjejakkan kaki aku ke gedung ilmu dan keringat beliau...iaitu Studio Jalan Ampas Singapore...rasa yang pertama menyelinap masuk ke dalam roh aku ialah..sebak..rasa seterusnya ialah bangga dan rasa yang seterusnya ialah hampa...kenapa aku merasa begitu??..

aku merasa sebak kerna terbayangkan hasil kerja beliau bersama rakan-rakan nya di studio itu..tak dapat aku bayangkan dalam hati ku kerna selama ini hanya dapat melihat studio ini dalam TV sahaja..bayangkan aku dapat duduk di tempat Arwah melepak bersama rakan yang lain sambil menghisap 'lucky strike' nya di bawah rumpun pokok di tepi studio 1..bayangkan aku dapat merasai melalui pintu pagar yang pertama Arwah lalui dulu..bayangkan aku dapat memegang tombol pintu ofis Arwah..

aku merasa bangga kerna inilah satu-satu nya anak melayu yang berjaya dengan hasil keringat dan idea nya..manusia yang tak pernah kenal erti puas..manusia yang kelana nya berhasil..insan yang warga negerinya sama dengan aku..manusia yang masterpiece nya masih lagi berlegar di tv sampai ke hari ini...

dan aku merasa hampa kerna studio agung ini dibiarkan begitu sahaja..tak tahu sebab apa..mungkin kalau studio ini ada di Malaysia pasti studio ini akan menjadi gah dan terkenal seperti muzium negara..kerna rakyat dan pemimpin malaysia amat2 prihatin..namun studio itu berada di salah tempat..cuma yang boleh dibangga hanya pada nama nya..yang masih terpahat di bahu jalan itu..JALAN AMPAS..

kalau nak bercerita pasal Arwah memang banyak...

hanya AL FATIHAH untuk rohnya...

aminn..

p/s: adakah perjalanan seni ku seperti PRAMLEE...??

Friday, May 22, 2009

cerita satu pagi..

seperti biasa kalau aku ada masa aku akan bersarapan ataupun minum2 di kedai mamak dekat umah aku..namun hari itu tidak seperti hari biasa kerana aku terpaksa berfikir sejenak dengan sapaan seseorang..

sedang aku minum sambil membaca paper aku disapa lembut oleh seorang pakcik bersama keluarganya..katanya dia suka menonton program-program yang aku handle..katanya aku seorang yang natural bila bercakap depan kamera..katanya bukan dia seorang saja yang suka bahkan seluruh keluarganya meminati aku..selepas itu dia meminta izin untuk bergambar..kerna katanya bukan senang nak terserempak dengan aku selalu..

namun ada satu soalan yang membuat kan aku terfikir dan terus berfikir...katanya..kenapa aku jarang mendapat publisiti di paper,majalah..walhal partner aku ada jugak keluar sekali sekala..nak sedapkan hati dia aku cakap aku agak kurang sikit untuk ditemubual kalau tak der perkembangan tentang diri aku..dia mengangguk tanda setuju..

memang benar artis perlukan publisiti..pendedahan dan cerita..agar orang semua tahu yang artis itu masih wujud dan masih mencari peluang untuk dirinya..memang betul kata pakcik itu..aku jarang sekali ada ruang didada akhbar mahupun majalah...tapi aku tak pernah kisah dengan publisiti sebegitu..kerna bagi aku publisiti melalui televisyen lebih efisyen..lebih 'terasa'..lebih dekat dan lebih mesra..ada juga majalah/akhbar yang hendak interview aku.namun aku akan bertanya terlebih dahulu..nak interview pasal kerjaya ok ajer..kalu pasal peribadi tak payah!!..

betul atau tidak itulah prinsip aku..buat apa kita riuh rendah sedangkan hasilnya kurang...baik kita dalam senyap meraih riuh rendah itu namun ada hasilnya...

terima kasih pada pakcik itu..walaupun dia nampak seperti tidak peduli akan dunia hiburan namun dia amat prihatin tentang dunia kemanusian...

Saturday, May 02, 2009

tatkala rakyat bersuara..

salam...

aku memang dah lama tidak bersama kelompok penyair,pencerita,penglipur dan seni sayembara...aku rasa saat itu perlu untuk aku 'menyucikan' minda aku dari cerita negatif suratkhabar 'lama'...aku perlu neutral kan kembali landas minda aku untuk terus berkarya..

lantas apabila aku sedang menilik blog tukartiub aku terpandang satu iklan yang mengatakan ada satu amanat penting yang akan di sampaikan oleh tokoh sasterawan negara Pak Samad..aku teruja kerna aku amat menyanjungi beliau..apatah lagi selepas beliau bersungguh-sungguh berjuang untuk memertabatkan ketuanan bahasa melayu di tanahair sendiri..

berlangsung di AIC..(kelab Anwar Ibrahim) di Petaling Jaya aku cuba mencari tempat itu..jumpa lokasinya dan terus masuk ke sana..

gelap tempatnya namun terang hati dan perasaan orang yang ada di gelanggang pentas 152 malam itu...

aku jadi lebih teruja bila bertemu kembali dengan rakan lama yang gagah berjuang demi prinsip..cikgu fendi,seorang pengiat teater,cikgu teknikal dan bapa kepada 2 cahayamata yang comel..aku jadi lebih 'masuk' dengan pentas 152 ini..

malam itu Pak Samad menyampaikan amanatnya..tentang perjuang beliau bersama-sama dengan rakan-rakan nya semasa era ASAS50..aku jadi sedih dan terharu dengan pakcik yang berusia 77 tahun ini..terus cekal dan terus kuat mengharungi gelombang 'komunis' baru..

malam itu pak samad ada nukilan baru...baca dan hayati...