Sunday, February 22, 2009

Raja Lawak musim 3...

salam..

dah lama sangat rasanya aku tak menulis apa-apa dlm blog aku nih..maklum ler kerja semakin bertambah sejak lebih dikenali dari dulu...alhamdulillah rezeki kan..namun kadang2 aku tertengok atau pun bercerita dengan orang yang aku kenali dan tidak tentang Raja Lawak Musim 3...ada yang tahu aku dari rancangan itu ada yang tidak...

aku sendri pun jarang tengok secara live di tv mahu pun di studio...minggu pertama saje yang aku tengok..itupun sebab boss astro prima suruh..bukan berlagak tapi masa aku begitu terhad..tapi apa yang aku berpeluang intai dan perhati di minggu pertama sudah dapat aku jangkakan tahapnya...demi tuhan aku tidak dapat menangkap ataupun berhajat nak melihat peserta2 untuk minggu2 seterusnya..entahlah dimana silapnya...peserta ataupun panel pemilih..

aku juga berpeluang meninjau masa audition di kuantan..kebetulan aku ada show di sana..jadi aku luangkan masa untuk bertemu dengan Pak tam dan Shah yang diberi peranan sebagai artis undangan untuk audition di kuantan...memang terperanjat..ramai bangat orang yang ingin mencuba..aku kanget...takut dan risau..bukan pada persaingan tapi pada kehendak mereka..

adakah mereka2 ini yang datang untuk di audition kan oleh panel telah bersedia?..adakah mereka memang ada talent gifted sejak zahiriah?..adakah mereka ingin mencuba disebabkan mereka rasa mudah untuk dikenali kalau masuk raja lawak berbanding dengan AF??..aku tidak ada jawapan yang jitu...tepuk dada tanya selera..

aku bukan cuba mendabik dada...namun pengalaman aku menaiki teksi di the Curve cukup bermakna..driver teksi itu beria suruh aku naiki teksinya..sedangkan ada teksi lain di depan aku..aku pun terangsang nak menaiki teksi dia..sebaik saja aku naik perkataan pertama yang dia sebut ialah...oraiiitt!!..ahaks..kagum aku..dia kenal aku..bahkan dia hafal dan ingat setiap episode yang membabitkan kump CHAM...dia siap nyanyi lagu ceti...dia ingat aku jadi david arumugam..dia ingat along jadi tokwan aku..dia tahu along dah bertunang..dia ketawa bila mengenangkan aksi silent komedi kami..wahh!! brader ni dasyat..

aku tanya dia,bila dia tengok raja lawak..dia kata setiap kali bila hari jumaat dia akan lepak kat kedai kopi dekat umah dia..tepat jam 9pm kedai kopi itu akan tukar channerl ke Prima..dia akan lepak sampai habis program kemudian baru dia keluar mencari rezki...bayangkan..salute aku pada brader ini...

kemudian dia bertanya aku tentang raja lawak musim ke 3..aku kata kat dia,ikhlas aku tak sangat mengikuti...dia tersenyum,...lantas dia pun kata kat aku yang kedai kopi yang selalu dia lepak sekarang ni pun tak concentrate sangat dengan raja lawak musim ke 3..aku tanye kenapa?..dia cakap tak lawak...aku tanye kenapa?..dia kata tak boleh lawan season 2...aku tanya lagi kenapa?..dia kata mungkin sebab semua peserta kali ini nak meniru ataupun tanda aras raja lawak bukan pada musim ini tapi pada musim aku...

seorang driver teksi..boleh memberi komen sebaik Abie berita harian!!..aku kagum dengan brader ini...sebelum aku keluar dari teksi dia,dia pesan pada aku...jangan berhenti berkarya..aku sokong kau..aku peminat kau..alhamdulillah...

dalam paper pun tulis perkara yang sama..dalam mstar.com pun tulis yang sama..rata2 semua bersependapat...musim ke 3 tidak ada persaingan yang sengit..tidak ada tarikan..entah ler!

pada aku yang pernah bertarung digelanggang yang sama dengan mereka memang terasa bahang dan pressure nya..pertandingan beb..bukan show..ahaks..naun kalau difikirkan logiknya...peserta kena membuat performance tak lebih dari 5 minute setiap minggu..itu pun ada yang kantoi dan tak leh blah...bayangkan kalau mereka2 ini diberikan peluangmengadakan show..tak kira lah dinner show or family day selama 30minute,45 minute ataupun sepenuhnya,adakah mereka ini mampu bertahan dan menghiburkan...

bak kata sifu M.Nasir....bukan senang nak jadi senang..

8 comments:

alisa izaty said...

betul tu, kumpulan2 raja lawak 3 banyak yg tiru cham . ramai yang bertahan sebab undi kesian...

Anonymous said...

well, I think these season 3 guys are way better than season 2 of Raja Lawak. that's my opinion

Anonymous said...

season 3... tak best... compared to season 2.. tak ada sengat...

sA!Da said...

salam...a'ah r mmg raja lawak 2 agy best dri raja lawak 3...xsengit lgs0ng...bnyk yg tru raja lawak 2...contohnye chot=cham...xbest la ape nie...?tp an amir 2 xpt0t lgsong ms0k final...pt0t nye LNJ yg ke final...

syada comey said...

yg best pn sepah jer..yg lain hancuss..ade yg cm itru nabil sangat ketara ukey..nyampah! cr la identiti sendiri..ntahapeapentah dorg nih..

oleez zaini said...

yeap!
season 2 plng best r...

Anonymous said...

yup....bez g season 2..season 3 sepah sja...

Anonymous said...

Tapi finalist season 3 lebih popular dari ko kan?? Haha poyo je ayat.