Tuesday, April 01, 2008

perihalku....mcm2 versi cemas

salam..

kadang2 dalam kehidupan akan berlaku ketidak adilan...baik dari segi emosi mahupun fizikal..ada masanya manusia akan cuba untuk melupakan apa yg telah terjadi...kerna manusia itu dizahirkan untuk merasa cabaranya kehidupan...

aku pernah melalui zaman gelap..zaman yg gelita dan haus...kebahagiaan,kemesraan...sengsara,kecundang yang aku rasa...namun semua itulah yang menjadi makanan pengalaman aku...

aku pernah merasa seperti badut...yang pandai menghiburkan hati orang lain namun hati sendiri bagai kan meraung meraih simpati...aku suka melihat dan mendengar orang ketawa..menangis kerana gembira...marah kerna terlebih seronok...namun hati aku bagaikan kaca yang rapuh...menunggu masa untuk berderai dek kerna mengejar kebahgiaan...

aku pernah merasa dipergunakan...demi orang itu merasa kesenangan aku yang terlalu lembut dan berhati baik ini sering digunakan...namun bagaimana harus aku menolak rasa fitrah ini...kerna aku memang dilahirkan untuk menyenangkan orang lain...

aku berasa senang apabila orang lain senang...aku merasa susah apabila orang lain merasa senang...aku merasa gembira bila orang lain merasa bahgia...aku merasa duka bila orang lain membuat durjana...

hikmah kehidupan pasti dirasa oleh semua umat...hikmah sandiwara pasti dijamah oleh umat yang berbaik hati...

10 comments:

Anonymous said...

hola...

em..luahan perasaan yang bercampur baur...trsentuh bile mmbacenye...

^_^

apple said...

yup..totally touched by ur words..n m'watkan sy byk b'pkr n merenung mksd kate2 tu sume..thanx 4 that..

Anonymous said...

hmmm. U know wat?? This is more than EMO! U r not the same person on TV. Which makes me wonder, which one is ur true personality! The bubbly azrul on TV or the sad, unexcited and touchy azrul when off camera. Wanna know the real u. And yeah, i noticed u kept saying ur suffering or not happy in ur blog post. This time, ur saying u are like a clown. Suffering inside, but put on a BIG happy smile outside. Tell me u r suffering from what?? I don't want to believe that ur life's that miserable. Seriously, be satisfy with ur life. I believe out there, somewhere there some people who are more than happy to trade ur life with theirs.. I believe there are many more people who suffered worse things than suffering from being a celeb. Be thankful for what u have and never blame anybody if things didn't worked out the way u want it to. Yea, this sound a lot like critisism but think about it. Don't u think what i just typed over the 2 minutes is true? Ur talking like ur a saint. But i don't think a saint usually complain. One advise, less complaining, more thankfulling. Okay?? And yea, u must be thinking tht i don't even know u to say these things towards u but from what i saw, i think this advise is VERY suitable for u.

barb michelen said...

Hello I just entered before I have to leave to the airport, it's been very nice to meet you, if you want here is the site I told you about where I type some stuff and make good money (I work from home): here it is

kyuzo uehara said...
This comment has been removed by the author.
kyuzo uehara said...

repost

azrul

perasaan bukanlah sesuatu yang boleh dikatakan betul, ataupun salah..

ada orang kata kau kelakar, ada orang kata kau tak kelakar langsung..

jadi, sebenarnya kau ni kelakar ke tak?

siapa yang ada jawapan yang tepat?

tak ada sapa..

sebab itu adalah hak masing2.. perasaan, apa yg dirasa adalah hak mutlak seseorang.. tak ada sesapa pun boleh dipersalahkan atas perasaannya macam itu..

dan perasaan jugak datangnya drp pilihan yg kau buat..

jika sesuatu yg tak best berlaku pada kau, kau boleh memilih utk bersedih selama 7 tahun.. ataupun memilih utk terus bergembira kerana mendapat satu lagi pengalaman dan pembelajaran utk kehidupan kau..

dan, apa pun pilihan kau, itu atau ini, tentunya itu pilihan yang terbaik kan? kalau tak, takkan kau pilih jalan tu?

jadi, jika ianya pilihan kau yg terbaik, kenapa mesti berduka dengannya? pilihan yg terbaik, harus diraikan!

jangan biarkan cuaca yang mendung menyebabkan kau tidur.. cuaca is just cuaca.. cuaca tak pernah suruh kau tidur.. kau yg memilih utk tidur..

renung2kan dan selamat beramal!

note: kalau mahu lebih pandangan yang lebih mudah difahami, klik la kat sini (i wrote a book about choices)

Anonymous said...

First time i read ur post, i found it very innocent but after i reread it, it doesn't sound innocent or sincere. It's just sounded that ur like begging for sympathy. You can write whatever u want but stop feeling so unhappy with your life! It's ur choice so deal with it! U can stop feeling like a clown rite now but u don't want to. I'm writting from the bottom of my heart.This is my thought about ur thought. fair enough rite?? anyway, feel free to disagree.

mockrock86 said...

salam
biasa la tu abg azrul,
kalu boleh kite nk puaskn ati semua org, tp masalah nyer, mampukah kite nk pleased semue org...
mmg susah la kan....x kan dpt pnyer..
kadang2 kite terpakse bermuke2, in order nk senngkan ati semue org,
but then in the end kite yg sengsara, merana, tersiksa, kadang2 sakit jiwa, senang cakap tension....
kadang tu smpai rase minda ni dah kne "shut down" blank....
kadang tu org nk kite pikir psl diorg jer, tp pasal kiter ade ke diorg nk pikir?
pd pndangn sy la bang, mane2 pun, sape2 pun, akan alami prkara ni,
ape yg brbeza...
care org tu menngani nyer....
dan menyelesaikan nyer..........yg penting kite x susah kan org lain, dan bukan kite yg jadik pnyebab kepd kesusahan org lain....
ape2 pun abg azrul teruskan la mncoret kat abg nyer blog ni sy sgt ske bce abg nyer blog ni....
ni la 1st time sy bg comment kat abg nyer blog ni....
smoge abg azrul sukses sentiasa dlm ape shj yg abg azru buat, insyaallah....

SaRaH said...

takpe.. satu hari nnt kebahagiaan tu sendiri yg akan cari abg azrul. I know exactly rasanya bila kita down n nk cheerkan org..sabar satu penantian yg indah... :)

Insan said...

Betul apa yang Azrul luahkan ini.
Memang Azrul nampak lain setiap kali masa persembahan masa Raja Lawak dan itu yg best. Apapun Azrul memang tabah menghadapi dugaan hidup ini. Kalau x, mana mungkin Azrul sampai ke tahap ini, kan?